Докато световните лидери се опитват да решат проблемите с околната среда

...
Докато световните лидери се опитват да решат проблемите с околната среда
Коментари Харесай

Зеленият преход и дигиталният бум: Двете страни на една монета

Докато световните лидери се пробват да решат проблемите с околната среда на световно равнище, в. " Банкеръ " реши да се опита да потърси решение в нишите на банковия бранш и бизнеса. Затова тази година обичайна ни конференция за цифровите финанси бе оцветена в зелено. Този път взехме решение да включим в експертната тематиката за почнали Зелен преход, който оказа се, е тясно обвързван и с цифровата промяна на финансовите институции. Неслучайно участниците в конференцията  " Зеленият преход и цифровият взрив: Двете страни на една монета ", която се организира на 2 ноември, в " Милениум център " в София, означиха, че се усещат на вярното място в точния миг. Причината е, че с цел да създадем по-чиста околно среда и по-устойчива стопанската система би трябвало действаме дружно - бизнесът да има положителни планове, банките да ги подтикват с финансиране, страната да подкрепя този развой с финансовите инструменти на Европейски Съюз, а медиите да демонстрират и положителните, и неприятните практики.  

Именно взаимоотношението сред всички страни бе акцент в приветствието на вицепремиера Атанас Пеканов към участниците в конференцията. Той акцентира, че държавното управление разпознава частния бранш като катализатор на измененията, свързани със Зеления преход, а финансовият бранш в частност като основен сътрудник в обезпечаването на инвестиции отвън помощите от Европейския съюз.  

" Държавата няма по какъв начин да направи всичко. Частният бранш ще бъде катализаторът за измененията. Той би трябвало да бъде ориентиран и към отговорно държание. И тук финансовият бранш ще бъде основен. Без него не може да увеличим неведнъж първичните държавни интервенции от Плана за възобновяване и Фонда за обективен преход. Банките и финансовите пазари ще са главният ни съдружник, с цел да създадем стопанската система си по-устойчива и по-зелена и по-подготвена за цифровия век. Централните банки също са главен съдружник, с цел да изградят среда, в която вложенията да се случват по най-хубавия метод ", акцентира вицепремиерът Атанас Пеканов.

Заместник-министърът на финансите Моника Димитрова - Бийчър от своя страна предложи МФ да бъде мост сред банките и Европейската комисия във връзка с използването на новите европейски условия за нарастване на капитала и оценка на климатичните опасности. 

Новите условия, утвърдени от Брюксел, имат за цел да се предотврати подценяването на рисковете във  „ вътрешните модели “, употребявани от банките при осъществяване на финансовите индикатори. Което води до обезпечаване на задоволителен капитал за покриването на тези опасности. Освен това банките се задължават систематично да откриват, оповестяват и преодоляват екологичните, обществените и управническите опасности. Това значи да вземем за пример провеждането – както от надзорните органи, по този начин и от банките – на постоянни проби за резистентност на обвързваните с климата провокации. 

" Убедена съм, че всички участници в процеса по използването им ще се оправят сполучливо. Ние сме мостът сред регламента и частния бранш. Партньорството е извънредно значимо, предизвикването " зелен преход " е общоевропейско и аз смятам, че с общи старания, с разговор, доброжелателност, съответни и навременни решения ще реализираме търсените резултати ", акцентира зам.-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър.

Насреща банковата общественост предложи своето ноу-хау на бизнеса във връзка с Зеления преход. Председателят на УС на Асоциацията на банките в България Диана Митева съобщи, че усилията на банкерите ще бъдат ориентирани към подкрепяне на предприятията, както и към ускоряване на цифровата промяна, внедряването на нововъведенията в производството и услугите. Ролята на банките в този преход е да бъдат до своите клиенти, както във финансирането, по този начин и с експертизата си - в оценката на риска и консултациите, свързани с регулациите, тъй като това ще са неща, които занапред предприятията ще би трябвало да научат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР